В съдебна зала гледат записите с жестокия побой над новородената Никол

768x432

Софийският градски съд (СГС) гледа записите от камерите в “Софиямед”, където новородената Никол бе удряна жестоко и оцеля по чудо. Родителите на детето не пожелаха да останат на заседанието, докато бъдат прегледани записите.

Пред СГС отговаря акушерката Емилия Ковачева.

Припомняме, че инцидентът с бебето Никол се случи през април 2015 г. в столичната болница “Софиямед”. Според обвинението Ковачева е нанесла множество удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето и го е задушавала с ръце в областта на врата. От ударите бебето бе с тежка черепно-мозъчна травма като имаше и опасност за живота му.

На записите се вижда как лице с дълга, черна коса на опашка и със светли дрехи, наподобяващи червен цвят, се приближава към детето около 00:49 часа. Лицето протяга ръка към лицето и първоначално му нанася два удара в главата. По-късно удря с дясната си ръка и тялото на бебето. Следват и удари с юмрук. След това бебето е удряно по тялото и главата. На кадрите се вижда още как върху детето се упражнява натиск, наподобяващ душене.

Адвокатът на родителите не се сдържа и каза, че не може да гледа кадрите. Съдията обаче обясни на адвокатката, че няма как да напусне залата.

Преди да бъдат прегледани кадрите, които са запечатали бруталния побой над детето, в началото на заседанието адвокатът на акушерката Емилия Ковачева – Владислав Янев, поиска отвод на съдебния състав и на прокурора. Той изтъкна, че съдебният състав е незаконен, както и че медиите отразявали необективно делото. Съдът обаче отхвърли искането му, като подчерта, че многократно се е произнасял по изложените от Владислав Янев основания и в други съдебни заседания. Адвокатът представи няколко разпечатки от публикации в медиите, които съдът прие. Магистратите обаче обясниха на Янев не те контролират медиите.

Владислав Янев поиска да се гледа оригиналният запис. Стана ясно, че бруталните кадри, които се видяха в съдебната зала, са от записа на диска, върху който е изготвена и експертиза.

Заседанието продължава с преглед на видеата.

 

Източник: news.bg