КАТ вече ще ползват и общинските камери

 

Парламентът прие на първо четене четирите законопректа за промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Предвижда се забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставя възможност на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

Прието бе “Пътна полиция” да има пълен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините.

Одобрено бе и в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта.

За каране без книжка глобата се предлага да се вдигне до 1500 – 2000 лв. при сегашните от 100 до 300 лв. Със същата сума ще бъде глобяван и собственикът на колата, ако я е предоставил на неправоспособен водач.

Фандъкова призова общинските камери да бъдат включени в системите на МВР

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова за строг контрол и неизбежни санкции за нарушителите на пътя, предаде репортер на БГНЕС.
„За съжаление, улиците на нашите градове и пътищата на страната ни се превърнаха отдавна в писти за пияни, дрогирани или просто неспазващи закона. Вчера имахме среща при министър-председателя, заявих и там – от години призовавам за обединение на всички институции в борбата срещу високите скорости, защото високата скорост е това, което убива“, каза Фандъкова.
Тя отбеляза, че ангажиментите на общините са в монтирането на физически ограничители и редица инфраструктурни мерки, които изпълняват.
„Наред с повдигнатите пешеходни пътеки, за които много хора призовават, изпълняваме и други мерки, защото не навсякъде е възможно да се повдигат пешеходните пътеки“, каза столичният градоначалник.
„Тук сме на улица “Цар Симеон”Тази улица беше цялостно ремонтирана, но когато се ремонтират улиците те наистина се превръщат в писти. Поставени са редица ограничители, а в момента се полага специална маркировка, която гарантира по-голямо сцепление и заостря вниманието на шофьорите към пешеходките пътеки. Заради трамвайните релси не може да бъде повдигната пешеходната пътека, но наред с червената маркировка, която вече сте виждали по улицата на София тук ще бъдат изпълнени допълнителни физически ограничители, защото това е едно от най-посещаваните места – до парк и до детска градина“, добави Фандъкова.Тя коментира, че до 15-септември ще бъдат поставени 15 такива маркировки на най-натоварени места. „Физическите ограничители са изключително важни, но нито знаците, нито зона 30, която въведохме в централната градска част могат да спрат пияните шофьори. Призовавам отново НС да бъде приет закона, който да позволи хилядите камери, които всички общините имаме, да могат да бъдат включени в системите на МВР за контрол“, призова Фандъкова.
Според нея дори и повдигнатите пешеходни пътеки не могат да спрат шофьори, които се движат с три пъти по-висока скорост. Кметът на София коментира и случая с блъснатото дете на улица „Гурко“. „Това е абсолютно безумие. Убиваме децата си по улиците на София и с цялата съпричастност, която всички ние имаме към почернените семейства е необходимо и обществото и институциите да направим всичко възможно това да спре“, категорична е тя.
Кметът на София каза, че в столицата има над 800 осветени пешеходни пътеки и над 230 повдигнати пешеходни пътеки. „Дала съм задача на колегите ми в комисията да не се отказват предложения за повдигнати пешеходни пътеки. В момента работят за около 20.”, обясни тя. „Най-важно е строг контрол и неизбежни санкции за нарушителите”, категорична е Фандъкова.
Димитър Петров от дирекция “Управление и анализ на трафика” към Столична община каза, че червената настилка, която полагат намалява два пъти спирачният път на средностатистически автомобил. Той обяви, че следващата седмица предстои да положат тази настилка на още 10 места.