Община Благоевград модернизира системата за видеонаблюдение

Община Благоевград разширява и модернизира системата за видеонаблюдение, като в обхвата ѝ ще се включат и повечето малки населени места. Новият софтуер ще позволи да се анализират данните от конкретни ситуации и да се предвиди степента на риска за здравето и живота на хората, както и да се предотвратят вандалските прояви, превърнали се в сериозен рецидив в общината.

След направен сериозен анализ на системата за видеонаблюдение, нейната ефективност и обхват, както и необходимостта да бъдат подменени някои от камерите, Благоевград ще инвестира в модернизация на системата и ще разшири обхвата ѝ. Пряко отговорен към този процес е секретарят на общината Дейвид Арабаджиев.

Надграждането на системата за видеонаблюдение в Благоевград изисква модерен софтуер, който анализира ситуацията, заснета на камерите. Към момента системата разполага с 300 крайни устройства за наблюдение и видеозапис.

Освен за вандалски прояви, рискови ситуации за живота и здравето на хората, бързата обработка на данни в мониторинговия център е предотвратила и бедствени ситуации, споделя Арабаджиев.

Средствата за разширение и модернизиране на системата за видеонаблюдение и анализ на информацията са осигурени от бюджета на община Благоевград и обществената поръчка вече е в ход. Очакванията са до два месеца да стартират и дейностите, като в селата трябва да се решат и комуникационни проблеми.

Posted in НОВИНИ.