Камерите в новите патрулки следят полицаите, не гражданите

police-hack

Новите автомобили на Пътна полиция са оборудвани със система за видеонаблюдение на дейността на служителите, а не с камери за контрол на скоростта. Това уточни комисар Бойко Рановски, началник на отдел “Пътна полиция” към ГД “Национална полиция”, тази сутрин в БТВ, а МВР побликува становището му.

Не е било планирано извеждането на ползваните до момента автоматизирани системи за скорост и монтирането им в предоставените на отделите “Пътна полиция” в страната нови автомобили, коментира комисар Рановски.

“Сегашните сертифицирани устройства се намират в 148 автомобила в експлоатация и те нямат нищо общо с най-новите автомобили, които са закупени чрез рамков договор за доставка на автомобили за МВР, а не конкретно за отделите “Пътна полиция”.
Проектът за система за видеонаблюдение на пътен полицай е отделен – допълни комисар Рановски и поясни, че новите патрулни коли са снабдени както със системи за видеонаблюдение на дейността на служителите в контекста на предприеманите от Министерството на вътрешните работи антикорупционни мерки, така и с работни станции за отдалечен достъп.

Предстои и покупка на 84 преносими камери, които ще могат да работят във всички метеорологични условия и няма да са зависими от техническото състояние на автомобила, към който са зачислени – обясни началникът на отдел “Пътна полиция”.

Комисар Рановски категорично подчерта, че всяко нарушение, заснето с автоматизираните системи за скорост, бива обработвано. По думите му, съществуващият към момента проблем с връчването на електронните фишове от камери ще бъде решен и с помощта на монтираните в новите патрулни автомобили принтери ще се повиши значително събираемостта – електронните фишове ще бъдат връчвани при последваща проверка.

 

Източник: News.bg

Posted in ЛЮБОПИТНО, НОВИНИ and tagged , , , , , .