4000 камери следят за нередности на матурите

CCTV-camera-e1457617446948

4000 камери ще следят провеждането на матурите тази година. Това увери пред журналисти ресорният заместник-министър Таня Михайлова.

Технически комисии и мобилни групи на Министерство на образованието и науката ще спомагат провеждането на зрелостните изпити. Нов момент е разделянето на матурата на три модула, което също е част от мерките за сигурност.

Михайлова подчерта ролята на квесторите. Отговорността им също е много голяма и е разписана в правилата за информационна сигурност. Утвърден е инструктажът за квесторите и за учениците.

“Във всяка зала ще има по двама квестори. Във всеки коридор също по двама квестори”, посочи Михайлова.

На входа, освен определените двама квестори, училищата ще имат свои представители, които ще подпомагат проверката за достъп до учебното заведение с документ за самоличност. За всеки ученик има определено персонално място.
Не на последно място Таня Михайлова изтъкна отговорността на всеки един ученик, който се явява на изпит.

С три модула ще е матурата по български език и литература. С два модула ще са четири предмета – математика, биология, химия и физика. Продължителността на всеки модул произтича от спецификата на изпитите. Учениците ще могат да напускат модулите с продължителност до 60 минути тогава, когато приключат работа по самия модул. При модула с продължителност 120 или 150 минути ще могат да излизат след 90-та минута. Разделянето на модули няма да изяжда от времето за работа на учениците. Тази година проверката на резултатите от матурите ще е децентрализирана, увери още ресорният заместник-министър.

Тя изтъкна, че ще се работи с оценители по места и ще има възможност за електронна проверка, след което се предвижда и последващ контрол.

Таня Михайлова коментира, че до нея все още не са достигнали сигнали за продажба на верните отговори от матурите.

“Учениците в България са достатъчно мисловни, за да могат да се справят сами. Призовавам наистина към лична отговорност”, каза още тя.

 

Източник: news.bg

Posted in ЛЮБОПИТНО, НОВИНИ.